Sfanta Mucenita Tatiana

Sfanta Mucenita Tatiana

Sfanta Mucenita Tatiana este sarbatorita pe 12 ianuarie. S-a nascut dintr-o familie aleasa din Roma si a trait in vremea persecutiilor lui Septimiu Sever. A fost dusa in templul inchinat zeului Apolon, insa ea a refuzat sa-i jertfeasca zeului, marturisind ca Hristos este adevaratul Dumnezeu si Domn. In acest templu Sfanta Mucenita Tatiana a ingenuncheat si s-a rugat Mantuitorului s-o ajute si s-o intareasca in cele ce avea sa patimeasca. Pana sa termine rugaciunea, templul s-a cutremurat, incat statuia inchinata zeului Apolon s-a spart, o parte din templu s-a daramat si multi preoti pagani au murit.

A fost omorata impreuna cu tatal ei de pagani. Mentionam ca in Catedrala mitropolitana "Sfantul Dimitrie“ din Craiova se gaseste capul Sfintei Mucenite Tatiana. Moastele ei au ajuns pentru prima data la noi in anul 1204, cand familia Asanestilor le aduce la Tarnovo si apoi la Bucovat, langa Craiova. Capul Sfintei Mucenite ajunge mai tarziu la Roma, la Niceea si in biserica "Sfintii Apostoli“ din Constantinopol.

In anul 1453, cand Constantinopolul cade sub turci, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, in judetul Valcea. In prezent, capul sfintei Mucenite Tatiana se afla Catedrala mitropolitana "Sfantul Dimitrie“ din Craiova.